Η επιστήμη της Λογοθεραπείας ασχολείται με την αξιολόγηση και την παρέμβαση σε διαταραχές επικοινωνίας ,λόγου, ομιλίας και σίτισης σε παιδιατρικό και ενήλικο πληθυσμό. Στην Ελλάδα είναι αρκετά νεαρή, δείχνει ωστόσο την αξία της μιας και ολοένα περισσότερος πληθυσμός λαμβάνει τις υπηρεσίες της.
Είναι μια επιστήμη που συνεργάζεται με αρκετές ιατρικές και παραϊατρικές ειδικότητες καθώς και με εκπαιδευτικούς. Συχνά συγχέεται με τους εκπαιδευτικούς, ωστόσο ανήκει στα παραϊατρικά επαγγέλματα και στόχος της είναι η βελτίωση της ικανότητας του ατόμου να επικοινωνήσει τις σκέψεις του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σύμφωνα πάντα με το δικό του προσωπικό δυναμικό.
Οι διαταραχές με τις οποίες ασχολείται διακρίνονται σε αναπτυξιακές και επίκτητες. Αναπτυξιακές είναι εκείνες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού. Οι επίκτητες αναφέρονται κυρίως σε ενήλικο πληθυσμό και είναι εκείνες που προέρχονται από κάποιον τραυματισμό, κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή κάποια σημαντική ενόχληση στην φώνησή μας.
Αναφορικά με τις αναπτυξιακές, είναι πολύ σημαντικό να παρατηρούμε ένα παιδί ήδη από την βρεφική ηλικία, όσο μικρό και αν είναι προσπαθεί να επικοινωνήσει και να αλληλοεπιδράσει! Χρειάζεται να συμβουλευόμαστε αναπτυξιολόγο παιδίατρο ή λογοθεραπευτή για να ελέγχουμε εάν το παιδί μας μεγαλώνει μέσα στα αναμενόμενα αναπτυξιακά ορόσημα. Πολύ σημαντική είναι η συμβολή του Ωττορινολαρυγγολόγου καθώς είναι εκείνος που επιβεβαιώνει το ποσοστό της ακοής. Για να καταφέρουμε να μιλήσουμε είναι σημαντικό να ακούμε!
Οι επίκτητες, είναι συνήθως πιο ξεκάθαρες και ο λογοθεραπευτής πολλές φορές είναι και από τα πρώτα πρόσωπα που εμπλέκονται στη θεραπευτική διαδικασία. Όμως και εκεί θα συνεργαστεί με άλλες ειδικότητες γιατρούς και θεραπευτές.
Είναι λοιπόν μια πολύπλευρη επιστήμη που εστιάζει στην βελτίωση της επικοινωνίας του ατόμου και κατ’επέταση στη βελτίωση της ζωής του.